A Te edzésed! A Te szabadságod! Espirito Mozgásközpont www.espirito.hu

Espirito Blog

Túlsúly, magas vérnyomás, klimax, cukorbetegség? Hogy sportoljak?

2017. július 10. - Suri Andi

Léteznek olyan betegségek, egészségügyi problémák és állapotok, melyek fennállása esetén sokkal körültekintőbbnek kell lenni az edzések során is, még akkor is ha nincsenek látható panaszaid. Ugyanis akár egy rossz edzésmódszer, rossz technika, vagy egy rossz mozdulat is sokat ronthat az állapotodon, ahelyett, hogy javítana. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mielőtt belevágnál a rendszeres edzésekbe, mindenképpen vizsgáltasd ki magad egy szakorvossal, ha az alábbiak közül bármelyik probléma is fennáll.

1. Szív és érrendszeri betegségek

Amennyiben a szakorvos jóváhagyja, a szív életképességének, állapotának javítása érdekében mindenképpen fontos a rendszeres testmozgás, de ebben az esetben kiemelten fontos,hogy ezt csak és kizárólag pulzuskontrollal tedd.
Súlyosabb szívproblémáknál orvossal kell egyeztetni a terhelhetőség mértékét, ami általában egy alacsony/közepes intenzitású (120 bpm) körüli terhelést jelent, emellett jobb elkerülni a fekvőhelyzetben végzett gyakorlatokat, mivel a szívre ilyenkor túl nagy nyomás nehezedik.

449.jpg

2. Magas vérnyomás

A fentiek magas vérnyomás esetén is érvényesek, valamint ilyenkor kerülni kell a préslégzéssel, és/vagy nagy erőkifejtéssel járó gyakorlatokat is. A vérnyomás normalizálása érdekében közepes intenzitású, kardio edzésekre kell helyezni a hangsúlyt, és minden edzés előtt és után meg kell mérni a vérnyomást.

3. Diabétesz

Igen fontos, sőt nélkülözhetetlen az egészségi állapot javításában a rendszeres, közepes intenzitású sport, de erről a kezelőorvost mindenképpen tájékoztatni kell. Be kell számolni az orvosnak az edzések intenzitásáról, gyakoriságáról és időtartamáról is, ugyanis a napi inzulin-adagot ehhez kell majd igazítani. Edzés után mindig különös gondot kell fordítani a vércukorszint normalizására is. A leghatékonyabbak ebben az esetben is a közepes intenzitású, aerob tréningek, valamin az aerob zónában végzett köredzés. A nagy súlyokat és magas intenzitású edzéseket azonban jobb elkerülni.

4. Gerinc és/vagy más ízületi problémák:

Amennyiben az edzések során rendszeresen hát-, derékfájást, vagy ízületi fájdalmat érzel, és nem sikerül kideríteni, hogy mi okozza a panaszokat, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Nagyon fontos, hogy egy már kialakult, komolyabb mozgásszervi betegség esetén (átmenetileg) abba kell hagyni az edzéseket és gyógytornát kell alkalmazni. A gyógytornász tud ugyanis hatékonyan segíteni a probléma helyreállításában. Amikor a gyógytorna véget ér, és újra edzeni szeretnél, akkor is nagyon fontos, hogy ügyelj a gerinced és az ízületeid épségére. Az edződ segít majd a megbomlott izomegyensúly helyreállításában is. Ilyenkor a súlyzók helyett érdemesebb kis eszközöket használni. Fit ballal és gumikötéllel is kiváló erősítő edzéseket lehet végezni.

5. Nagy túlsúly (+ 20kg -tól)

Ilyenkor nagyon fontos, hogy olyan edzésmódszert és mozgásformát válassz, ami nem terheli meg túlzottan az ízületeket, és a keringési rendszert. Az első időszakban nagyon jó erre a gyaloglás, a kerékpározás, vagy akár az úszás is. Előfordulhat, hogy szokatlan fájdalmat érzel az edzés során, ezt mindig jelezd az edződnek, és ha szükséges végezzetek inkább másik gyakorlatot ugyanarra az izomcsoportra.

6. 50 év felett

A klimax során csökken a szervezet ösztrogéntermelése, ez okozza a változó kor jellemző tüneteit (például: a hőhullámokat, hangulatingadozásokat, izzadást, remegést, gyengeségérzetet a végtagokban, vagy akár a szédülést is). Jó hír, hogy a rendszeres edzés hatására ezek a tünetek mérséklődnek, nem lesznek olyan erősek, és a fizikai állapot is sokat javulhat. Persze nem csak a klimax miatt fontos a rendszeres sport. Az edzésekkel ugyanis lassítható az izmok leépülése, a szív- és keringési rendszer teljesítőképességének csökkenése, és az idős korral járó betegségek kialakulásának esélye is nagy mértékben csökken.

Amennyiben a tested csak kicsit idősebb, de egyébként minden szempontból egészséges vagy nyugodtan végezhetsz közepes intenzitású kardio edzéseket, és persze súlyzós tréninget is.

kismama_joga.jpg

7. Terhesség

Bármit is szeretnél sportolni a babavárás ideje alatt, elsőként mindig a nőgyógyászoddal kell egyeztetni. Érdemes részletesen beszámolni neki arról, hogy mit és hogyan szeretnél csinálni, hiszen ilyenkor az a legfontosabb, hogy vigyázz magadra és babádra. Kerülj minden olyan mozgást, ami közben eleshetsz, vagy bármilyen formában sérülést szenvedhetsz. Gyakorlatilag ilyenkor két féle mozgást szoktunk javasolni. Az egyik terhes torna, vagy a kismama jóga, de ebben az esetben is nagyon fontos, hogy megfelelő szakképzettségű oktatóhoz fordulj, a másik pedig a közepes intenzitású cardio edzés, amiben semmilyen ugró, szökkenő mozdulat nincsen, és nem jár rázkódással sem. Ilyen a gyaloglás és az úszás. 

Figyelni kell azonban arra, hogy ilyenkor a terhelési pulzus is megváltozik, mivel a magzat oxigénellátásának érdekében a keringő vérmennyiség megnő, ahogy a testsúly. Érdemes ezért pulzusmérő órát viselni és sportolás közben még jobban odafigyelni a tested jelzéseire is!

Áldott állapotban szigorúan tilos bármilyen oxigénhiányos állapot előidézése (pl. magas intenzitású edzések), rázkódással járó sportok (biciklizés, futás), az egyenes hasizom erősítése, és minden préslégzéssel, vagy lábemeléssel járó gyakorlat.

Az egészséged érdekében nagyon fontos, hogy mindig tájékoztasd az edzőt az egészségi állapotodról, hiszen csak így fog tudni megfelelő edzéstervet kidolgozni számodra. A rendszeres sport pedig csak akkor tudja kifejteni jótékony hatását, ha komolyan veszed a mozgást. Pontosan és tudatosan hajtasz végre minden feladatot, amihez éppen ezért, erősen ajánlott az edzői jelenlét is.

ITT tudsz jelentkezni a nyári bónusz állapotfelmérésre, ahol személyre szabott tanácsokat is kapsz!

Fotók:
1. kép: Saját
2. kép: Homoki Viktória

süti beállítások módosítása
www.espirito.hu