A Te edzésed! A Te szabadságod! Espirito Mozgásközpont www.espirito.hu

Espirito Blog

Az öt leggyakoribb hiba a testedzésben

2017. február 02. - Suri Andi

Amennyiben fogyni szeretnél, és annak ellenére, hogy mindent megteszel mégsem jutsz előrébb, ideje elgondolkodni, hogy hol lehet a hiba. Lehet, hogy:

  1. Túl keveset edzel vagy éppen túl sokat.

    Az, hogy hányszor kellene edzened, mindig attól függ, hogy mi a célod a sporttal. Általánosságban elmondható, hogy heti egy edzéssel még semmilyen eredményt nem fogsz elérni. Ha azért jársz mert élvezed és csak így tudod megoldani, az szuper, de csodákat sajnos ne várj. Heti két edzés is még épp csak a szinten tartásra elég és csak akkor, ha nem tolsz be jutalomként gyorsan egy tiramisut, mert akkor kenheted a hajadra az egészet. (Edzés után közvetlenül egyél inkább egy almát, majd ha hazaértél vacsorázz meg az étrendednek megfelelően.)
    Heti három, esetleg négy edzéssel a legoptimálisabb, ezzel már tényleg jó eredményeket lehet elérni. 
    Ennél több edzés viszont már nem mindig jó, mivel ha túl intenzíven sportolsz, és hamar rádolgozol, könnyen túlterheltté válhatsz.

    Ezt az idegrendszer elfáradása és az izomszövetek regenerálódásának hiánya okozza. Az hogy mennyi időre van szüksége a szervezetednek, ahhoz, hogy regenerálódni tudjon az állóképességedtől és az edzés erősségétől is függ. Ha a végletekig szadiztad magad egy edzésen, nyilván a regenerálódáshoz is jóval több idő kell majd, de ha te csak egy könnyed gyaloglást végeztél, nyugodtan tudsz edzeni, akár már másnap.
    16402527_1373993789298222_5289417321529004889_o.jpg

  2. Túl intenzíven edzel.

    Ha egy hatvan perces edzés után azt írja ki a pulzusmérő óra, hogy te nyolc-kilencszáz kalóriát is elégettél, akkor már egészen biztos lehetsz benne, hogy nem a zsírraktáraidból nyerted az energiát, ahhoz ugyanis túl magasan volt a pulzusod. Ha azt szeretnéd, hogy a szervezeted a zsírraktáraidból dolgozzon elég a maximál pulzusod 60-70%-án edzeni, ez valójában mindenkinél más pulzusszámot jelent, hiszen függ az állóképességtől, a fizikai és lelki állapottól, a menstruációs ciklustól, a napszaktól, a hőmérséklettől....tehát gyakorlatilag mindentől. 
    (Pulzusmérő bérelhető az edzésekre az Espirito Mozgásközpontban.)

  3. Túl rövid ideig edzel
    Amikor elkezdesz sportolni, a szervezeted először az izmaidban lévő glikogént kezdi el felhasználni és nem a zsírt. A glikogénkészleted elég nagy, ezért körülbelül 30 percig ezt fogod felhasználni, csak ezután nyúl a zsírraktárakhoz. Persze csak akkor, ha megfelelő intenzitással edzel, ha viszont túl magas a pulzusod, a szervezeted szénhidrátokból fogja nyerni az edzéshez szükséges energiát a zsírok helyett, hiszen, amikor gyorsan van szükségünk nagyobb mennyiségű energiára, mindig így reagál a szervezet. Érthető most már, hogy  azért pont a max.pulzus 60-70%-az optimális zsírégetésre, mert így az edzés hosszú időn keresztül végezhető és már elég intenzív ahhoz, hogy egyáltalán értékelhető mennyiségű energiába kerüljön és a szervezet bekapcsolja a zsírraktárak mobilizálását.

  4. Nem tartod be az étrendet, vagy rossz diétát alkalmazol
    A hatékonyság alapja a megfelelő diéta. Az egészségi állapotodtól függ, hogy milyen tápanyagokat, milyen arányban kell fogyasztanod ahhoz, hogy beinduljon a fogyásod és felgyorsuljon az anyagcseréd. Igazság szerint nem lehet egy diétát mindenkire alkalmazni, mert mindenkinek más a tápanyagszükséglete. Számít a nemed, a korod, a fizikai állapotod, a súlyod, a magasságod, a céljaid és persze a napi aktivitásod is. Ezért eredményesebb dietetikushoz fordulni.

    (...és mielőtt kikiáltanánk a szénhidrátokat minden baj forrásának, gondolj bele, hogy például az alma, a sárgarépa, a zeller, a vörös gyümölcsök, a tej, a joghurt mind-mind szénhidrátot tartalmazó ételek. Természetesen a finomított szénhidrátokat (cukrot, finomlisztet...stb) valóban kerülni kell, de ez nem jelenti azt, hogy a szervezetnek nincs szüksége szénhidrát bevételre egészséges, jó minőségű élelmiszerekből.)

  5. Nem jól osztod be az edzéseket!
    Az edzések után nagyon fontos, hogy legyen elég ideje a szervezetednek regenerálódni és felkészülni a következő terhelésre, különben a fejlődés könnyen lelassul, vagy akár meg is állhat. Természetesen az sem jó, ha két edzés között túl sok idő telik el, ezért nagyon fontos, hogy osztod be az edzéseidet, Természetesen egy intenzív erősítő edzés után teljesen más a regenerálódáshoz szükséges idő, mint egy közepesen intenzív cardio edzés után. Az, hogy pontosan mennyi időt érdemes pihenéssel tölteni két edzés között az edzés minősége mellett a te fizikai állapotodon is múlik, ezért mindig érdemes edzővel konzultálni.
süti beállítások módosítása
www.espirito.hu