A Te edzésed! A Te szabadságod! Espirito Mozgásközpont www.espirito.hu

Espirito Blog

A hatékony életmódváltás négy alapköve

2017. július 18. - Suri Andi

Ahhoz, hogy az edzések ne csak jól essenek, hanem hosszú távú eredményt is hozzanak magukkal érdemes betartani négy nagyon fontos alapelvet, melyek gyakorlatilag a célod elérésének alappilléreit képezik:

1. Fokozatosság
A hatékony edzés legfontosabb alapszabálya a fokozatosság! Egy kezdő sportolót, pláne ha egyéb egészségügyi problémákkal is küzd, nem szabad magas intenzitású edzésekkel terhelni, és bár szomorú, de a futóedzéseket sem nekik találták ki. Ahogy a mondás tartja: "Tanulj meg járni, mielőtt futni kezdesz!"

Előbb ismerd meg és sajátítsd el a helyes testtartást, tanuld meg a megfelelő lépés- és légzéstechnikát, és persze  alapozó edzésekkel készítsd fel a szíved és a keringési rendszered a futóedzésekre. Ha nem tartod be a fokozatosság elvét sokkal sérülékenyebb leszel, sőt később ízületi, keringési és mozgásszervi panaszaid is lehetnek. Arról már nem is beszélve, hogy egy percig sem fogod élvezni a mozgást. DE! amennyibe nem felejtkezel meg erről, és fokozatosan haladsz a céljaid felé a sportban is, a siker garantált lesz! Persze csak akkor, ha elég kitartó vagy. :-)

 _mg_2370.JPG

2. Tudatosság
Nagyon fontos az edzésben és az étkezésben, hogy megértsd mit miért csinálsz. Lásd, hogy miért javasol az edződ különböző edzésprogramokat, és miért javasol, vagy ellenez a dietetikusod bizonyos ételeket. Sok problémától, káros diétától, és rossz, káros mozdulattól megkímélheted magad, ha tisztában vagy az egészségi állapotoddal és szakemberhez fordulsz, aki segít abban, hogy megértsd, hogy működik a tested.

3. Rugalmasság
Csak az hibázik, aki dolgozik. Ezt mondta mindig anyukám, amikor valami nem úgy sikerült, mint ahogy szerettem volna, és fel akartam adni az egészet. Igaza volt persze, mint a legtöbbször. Csak azért, mert becsúszott egy fagyi, vagy nem tudtál ellenállni egy lángosnak a strandon, vagy kihagytál két edzést, még ne add fel. Tapasztalatom szerint, ilyenkor a legtöbben hajlamosak legyinteni, hogy már úgyis mindegy, és ezzel a gondolattal fel is adják az egészet (arra a napra legalábbis)..... és végül még több édességet esznek, mint amennyit egyébként ettek volna. 

Senki nem mondta, hogy könnyű megszokni egy új étrendet, és beépíteni a mindennapokba. Ez is, mint szinte minden, a legtöbbször csak fokozatosan működik, ezért előfordulhat, hogy nem mindig tudsz mindent betartani az elején. Ha nagyon kívánod az édességet, inkább válaszd a cukormentes verziót, és építsd be az uzsonna időbe, vagy az ebédhez. Egy hónapban 1-2 bűnös falat (még ha nem is cukormentes) nem ok arra, hogy hónapok munkáját kidobd a kukába. Inkább edd meg élvezettel, és utána térj vissza az egészséges ételekhez. 

Persze az edzést is érdemes rugalmasan kezelni. Ez azért nem azt jelenti, hogy el kell lazsálni az edzéseket, csupán azt, hogy az egyik gyakorlat nem megy, akkor keress ugyanarra az izomcsoportra másik gyakorlatot. Ha kemény edzést terveztél, de fáradt vagy és nem megy olyan jól, tarts inkább regeneráló edzést és a következő legyen majd intenzívebb... és így tovább

20170503_214803.jpg

4. Pontosság
A gyakorlatok végrehajtásában mindig nagyon pontosnak kell lenned, nem szabad hibázni, mert az bizony sérüléshez is vezethet, ezért is ajánljuk mindig, hogy az első időszakban csak edzővel tornázz. Igaz ez a súlyzós edzésre, a gyalogló és a futó tréningekre is, de a legfontosabb a has- és hátizom gyakorlatok helyes végrehajtása! Ilyenkor mindig, tudatosan meg kell feszíteni a törzsizomzatot, ha ezt nem teszed a terhelés nem a hasizmaidat fogja edzeni, hanem a gerinced ágyéki szakaszát fogja kinyírni! Ameddig nem vagy teljesen biztos magadban, addig inkább ne tornázz otthon.

Az étkezésben is érdemes pontosan betartani a dietetikusod utasításait, amit a saját egészségi állapotod alapján, személyre szabottan adott neked. Ha felülbírálod: mást, és másképp, vagy csak más mennyiségben fogyasztasz, akkor jóval kisebb sikerben lesz részed, mintha szépen, fokozatosan mindent elkezdtél volna betartani.

Nyári bónusz állapotfelmérésre ITT tudsz jelentkezni!

süti beállítások módosítása
www.espirito.hu