A Te edzésed! A Te szabadságod! Espirito Mozgásközpont www.espirito.hu

Espirito Blog

Mozgással javítható a termékenység!

2017. január 31. - Suri Andi

Lehet, hogy számodra hihetetlenül hangzik, de a fogantatást bizony valóban nagyon nagy mértékben befolyásolja a rendszeres, közepes intenzitású sport. A leggyakrabban (nem mindig) ugyanis, hormonális problémák állnak a meddőség hátterében, melyekre a közepes intenzitású, nem túl intenzív edzések nagyon jó hatással vannak.

Hogyan hat a mozgás?2_1.jpg
A szervezet hormonális egyensúlya a mindennapi stressz hatására megborul, ami nagyon rossz hatással van a termékenységre is. Stressz hatására ugyanis megemelkedik a vérben a kortizol- és az adrenalin szint. Szaporább lesz a pulzus, megemelkedik a vércukorszinted, ami persze bizonyos helyzetekben (például egy versenyen, vagy vészhelyzetben) nagyon hasznos, de ha a stressz akár a munkád, akár a magánéleted miatt folyamatossá válik, szinte biztos, hogy a hormonháztartásod teljesen fel fog borulni, hiszen a szervezeted gyakorlatilag állandó „harci készültségben” van, ami sajnos sok esetben meddőséghez vezet.

Rendszeres tornával viszont, még egy stresszesebb munka mellett is fenntartható a hormonális egyensúly, de tudnod kell, hogy a különböző sportok, eltérő hatással vannak a hormonháztartásra is. Azért fontosak a közepes intenzitású edzések, mert hatására a kortizolszint csökkenni kezd. A magas intenzitású edzések hatására azonban megnő, ezért nem is javasolják azoknak a nőknek, akik kisbabára vágynak.

Érdemes tudni azt is, hogy edzés közben a szervezet endorfint termel, ami csökkenti a fájdalomérzetet és boldogságérzést okoz. Így nemcsak egészségesebb, de jobb kedélyű is leszel, ami baba várás előtt és alatt szintén nagyon fontos

Ne vidd túlzásba!3.jpg
A túlságosan megerőltető sportolás ugyanis sokszor megzavarja az ovulációt is. Heti két-három edzés zsírégető zónában bőven elég.

Ügyelj a fokozatosságra!
Étrendben és mozgásban egyaránt fontos, hogy lépésről, lépésre, fokozatosan haladj a céljaid felé. Abban az esetben, ha fogynod is kell, szintén érdemes a fokozatosság elvét betartani. A (bármilyen körülményből akadó)
 hirtelen testsúlycsökkenés ugyanis a kívánt hatásnak éppen az ellenkezőjét fogja elérni: nehezebb lesz a teherbeesés.

Milyen mozgások segítenek?
Minden közepes intenzitású cardio edzés jó lehet, az Aviva torna is nagyon hatékony, valamint a jóga és a pilates is nagyon sokat tud segíteni.

A hormonális egyensúly felborulását többek között a diétás hibák is okozhatják, éppen ezért nagyon fontos, hogy mindig szakképzett dietetikustól kérj, személyre szabott étrendi tanácsot, hiszen ők tudnak valódi, szakszerű segítséget nyújtani neked.

süti beállítások módosítása
www.espirito.hu